Alles wat je moet weten over: blaren

Door Anya - 30 april 2024 - Advies , Wandelen

Blaren, die kleine maar venijnige plekken op je voeten, zijn een veelvoorkomende plaag voor zowel wandelaars als dansers, sporters en gewone mensen die simpelweg te lang de verkeerde schoenen hebben gedragen. Hoewel ze vaak als onschuldig worden beschouwd, kunnen blaren behoorlijk pijnlijk zijn en zelfs een avontuur of activiteit verpesten. We zochten het uit: hoe je ze kunt voorkomen en behandelen?

 
Wat zijn blaren?

Een blaar is een met vocht gevuld blaasje die ontstaat tussen de opperhuid en de onderliggende lagen van de huid. Ze kunnen worden veroorzaakt door wrijving, hitte, brandwonden, bepaalde chemicaliën of infecties. Wanneer de buitenste laag van de huid beschadigd raakt door wrijving of druk, scheidt het lichaam vocht af om de onderliggende weefsels te beschermen en te herstellen.

 
Hoe ontstaan blaren?

Blaren ontstaan vaak op plaatsen waar de huid regelmatig wrijving ondervindt, zoals de handen, voeten en hiel. Ze zijn een veelvoorkomend bijverschijnsel van activiteiten zoals wandelen, hardlopen, dansen en zelfs het dragen van nieuwe of te strakke schoenen. Wanneer de huid herhaaldelijk wordt gewreven of samengedrukt, kan dit leiden tot irritatie en uiteindelijk tot het ontstaan van een blaar.

  
Voorkomen is beter dan genezen
  • Draag goed passende schoenen: Zorg ervoor dat je schoenen goed passen en niet te strak zitten. Nieuwe schoenen kun je het beste geleidelijk inlopen om wrijving te voorkomen.
  • Gebruik vochtwerende sokken: Sokken die vocht absorberen en snel drogen, helpen om wrijving te verminderen en de vorming van blaren te voorkomen.
  • Gebruik anti-wrijvingsproducten: Er zijn verschillende producten op de markt, zoals talkpoeder, vaseline of speciale pleisters, die de wrijving kunnen verminderen en helpen bij het voorkomen van blaren.
  • Houd je voeten droog en schoon: Zorg ervoor dat je voeten schoon en droog blijven, vooral tijdens activiteiten waarbij ze veel worden belast. Natte of vochtige voeten zijn vatbaarder voor blaren.


Behandeling van blaren

Als je toch een blaar hebt opgelopen, is het belangrijk om deze op de juiste manier te behandelen om infectie te voorkomen en het genezingsproces te versnellen:


  • Reinig de blaar voorzichtig met water en zeep en dep hem droog met een schone handdoek
  • Prik de blaar niet door, tenzij deze erg groot is of veel pijn veroorzaakt. Als je de blaar moet doorprikken, desinfecteer dan een naald met alcohol en prik voorzichtig een gaatje aan de zijkant om het vocht af te laten lopen.
  • Bedek de blaar met een pleister of verband om deze te beschermen tegen verdere wrijving en infectie.
  • Als de blaar openbarst, houd deze dan schoon en bedekt met een antibacteriële zalf om infectie te voorkomen.
  • Als de blaar erg pijnlijk is of niet binnen een paar dagen geneest, raadpleeg dan een arts voor verdere behandeling.

 

 
Conclusie


Blaren zijn misschien klein van stuk, maar ze kunnen behoorlijk vervelend zijn. Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om ze te voorkomen en te behandelen. Door goed passende schoenen te dragen, vochtwerende sokken te gebruiken en anti-wrijvingsproducten aan te brengen, kun je de kans op het krijgen van blaren aanzienlijk verminderen. En als je toch een blaar krijgt, weet je nu hoe je deze op de juiste manier kunt behandelen, zodat je snel weer op pad kunt gaan zonder al te veel pijn en ongemak.