Voetproblemen

Veel mensen hebben last van voetproblemen. Voetproblemen kunnen zelfs worden veroorzaakt door slechte schoenen - met pijn, vergroeiingen van de gewrichten en verkrampte spieren als gevolg. Een paar comfortabele schoenen met een goede ondersteuning en perfecte pasvorm zijn essentieel om een voetprobleem aan te pakken. Er zijn verschillende soorten voetproblemen. Hieronder lichten wij de meest voorkomende problemen toe.
  • Hoge wreef/holle voeten
Een holle voet heeft vaak een hoge wreef en een hoge middenvoetsboog. Vaak staan de tenen krom en de hiel wat scheef. Mensen met een holle voet lopen daardoor vaak op de buitenkant van hun voeten.
  • Hallux Valgus
Hallux Valgus is een afwijkende stand van het gewricht van de grote teen. Hallux Valgus is vaak het gevolg van het dragen van verkeerde schoenen. Hierbij kun je denken aan te smalle en te puntige schoenen. 
  • Platvoeten
Bij platvoeten is de boog in het midden van de voet niet aanwezig waardoor je hele voetzool de grond raakt. De hiel staat vaak naar buiten gekanteld. Platvoeten kunnen een een gevolg zijn van doorgezakte voorvoeten/spreidvoeten. 
  • Doorgezakte voorvoeten/spreidvoeten
Doorgezakte voorvoeten, ook wel spreidvoeten, kunnen ontstaan door het verzakken van het dwarsgewelf van de middenvoet. Hierdoor ontstaan er eeltknobbels onder de middenvoetsbeentjes. Bij dit voetprobleem heb je vaak last van een scherpe, brandende pijn onder en boven de bal van de voet. De voorvoet wordt platter, breder en kan gaan knellen bij een te smalle schoen. In een gevorderd stadium krijg je platvoeten.
  • Knikvoeten
Een knikvoet kan ontstaan doordat er een verslapping heeft plaatsgevonden aan het bindweefsel, met name van de banden en de pezen. Het gevolg hiervan is dat het hielbeen naar binnen knikt.
  • Hielspoor
Een hielspoor is een ontsteking van het peesblad in de voetzool, onder de hiel. Hielspoor geeft hevige pijnscheuten bij het lopen. De belangrijkste orzaak van hielspoor is overbelasting. Sta je te lang op slechte schoenen dan verhoogt dit de spanning op het peesblad. 
  • Hamerteen/klauwteen
Hamertenen kunnen ontstaan door het dragen van slechte schoenen. De tenen raken verkrampt en zijn pijnlijk. Klauwtenen zijn tenen waarvan de gewrichtjes naar beneden gebogen zijn. Het kan je beperken in je bewegingsvrijheid. Dit is een voorstadium van de hamerteen. Het verschil tussen klauwtenen en hamertenen is dat je klauwtenen weer kunt terugduwen naar de normale positie. De gewrichtjes zijn nog bewegelijk. Bij hamertenen is dat niet mogelijk.

Heb jij dergelijke klachten, dan adviseren wij om een voetanalyse te maken bij een comfortspecialist of podoloog bij jou in de buurt.