Duurzaamheid bij IPANEMA

Door Anya - 10 juni 2024 - Merken

Wie kent ze niet, de iconische flip-flop teenslippers van IPANEMA. Maar het zijn niet zomaar slippers, want de slippers, slides en sandalen van Ipanema zijn comfortabel, modieus én duurzaam. Hoe dat zit leggen we je maar wat graag uit. Duurzaamheid gaat verder dan alleen de producten. Het is een verzameling van allerlei factoren. Ipanema bewijst dat duurzaamheid en fashion hand in hand gaan.

Ipanema investeert in de toekomst en zorgt ervoor dat hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk is. Ze nemen hun verantwoordelijkheid voor mens, planeet en de toekomst. Zo kun jij urenlang heerlijk op comfortabele slippers lopen én draag jij jouw steentje bij aan het milieu. 

Ftalaten? Chemicaliën? Niet in Ipanema!

Je loopt er zo op weg, je favoriete slippers van Ipanema; ze zijn zacht en soepel. Maar het loopt toch net een stukje lekkerder als je weet dat er geen giftige stoffen in het materiaal zitten! 

De slippers en sandalen van Ipanema worden gemaakt van zacht en soepel Flexpand. Een uniek materiaal dat in het productieproces telkens opnieuw gerecycled wordt.

De producten van Ipanema bevatten geen ftalaten, maar enkel materiaal uit hernieuwbare grondstoffen. Ook worden er geen chemicaliën of giftige stoffen gebruikt in het productie- en recycling proces van Flexpand.

 
Ken je mensen

Ipanema is een merk van dé grootste slipperproducent ter wereld. In de 11 eigen fabrieken in Brazilië garanderen zij eerlijke werkomstandigheden, goede lonen en waardering van de werknemers.

In 2018 is Ipanema gestart met onderwijs over duurzame ontwikkeling op openbare scholen in de omgeving van de fabrieken. Daarmee bereikt Ipanema 1500 kinderen per jaar. Ook ondersteunt Ipanema de scholen in de omgeving bij het inzamelen van afval.

Ipanema garandeert zorg en respect voor alle medewerkers, met eerlijke werkomstandigheden en verantwoorde productie.

 
Soepel en duurzaam

Ipanema sandalen en slippers zijn gemaakt van superzacht en duurzaam Flexpand. Dit unieke materiaal is 100% recyclebaar. In het productieproces wordt het materiaal keer op keer hergebruikt. Hierdoor bestaat de slipper uit 30% gerecycled materiaal.

Ook zijn alle verpakkingen FSC gecertificeerd. Het papier wordt geproduceerd uit duurzaam beheerd bosgebied, waardoor impact op het milieu geminimaliseerd wordt. Ook de hangers in de winkels zijn gemaakt van gerecycled plastic.

 
Fashion en vegan

Ipanema’s zijn méér dan stijlvol en comfortabel. De in Brazilië gemaakte footwear is namelijk volledig vegan.

The Vegan Society heeft Ipanema het certificaat ‘Vegan‘ gegeven. Elke slipper bestaat eveneens uit 30% gerecyclede grondstoffen van biologische oorsprong en hierdoor is Ipanema een internationaal erkend Biobased merk.

Bovendien kan het 100% recyclebare Flexpand meerdere keren worden hergebruikt. En dat resulteert weer in een lagere CO2-voetafdruk op lange termijn; jouw eco-voetafdruk.

 
Wist je dat...

Ipanema heeft de kleinste watervoetafdruk in de schoenensector. Tussen 2013 en 2018 is de waterconsumptie met 31% afgenomen. Dit staat gelijk aan 161 Olympische zwembaden.

100% van het afvalwater wordt gerecycled. Denk aan het water van vloerreiniging, spoelwater van het toilet en het water gebruikt in de productie

Ipanema heeft in 2019 ruim 4.000 bomen geplant om het microklimaat rondom de fabrieken te verbeteren. Dit heeft een directe invloed op de temperatuur, de luchtvochtigheid, beschikbaarheid van water en opslag van CO2 naar zuurstof.

De afgelopen vijf jaar is de afvalproductie sterk teruggebracht. De vermindering staat gelijk aan het gewicht van 9.200 auto’s.