Hoe worden schoenen gemaakt? De Blake methode

Door Anya - 27 oktober 2023 - Advies , How to

Een paar nieuwe schoenen zijn online zo gekocht, maar ken jij het verhaal erachter? Kwaliteitsschoenen kunnen op verschillende manieren gemaakt worden. Vaak komt er meer vakmanschap bij kijken dan je denkt!

 
Schoenmaken, een vak apart


Neem bijvoorbeeld een lederen herenschoen. Die bestaat uit een bovenwerk, een zool en de leest. De manier waarop deze onderdelen aan elkaar gemaakt worden en uiteindelijk een schoen vormen, kan op meerdere wijzen tot stand komen.
De verschillende maakwijzen zorgen uiteindelijk voor een specifieke look en uiterlijke kenmerken. Bovendien komt er meer hand- en vakwerk bij kijken dan je denkt.
Eén van de methodes is de Blake-methode; een van de meest bekende maakwijzen van schoenen. Lees hieronder meer over deze maakwijze.

Blake methode

De Blake methode is een van de meest bekende wijzen, waarop schoenen worden gemaakt en vooral in Italië een veelgebruikte methode bij het schoenmaken. Het zorgt voor een elegant en licht eindresultaat; de perfecte look voor bijvoorbeeld geklede herenschoenen. 

Bij de Blake methode wordt het bovenkeer op de leest geslagen en verlijmd aan de binnenzool. De loopzool wordt vervolgens ook met lijm aan de binnenzool bevestigd.
Daarna wordt de schoen van binnenuit gestikt. Dit kan alleen met behulp van een machine. De rand van de zool steekt daardoor bijna niet buiten de rand van de schoen, wat zorgt voor een nette en elegante look.