How to: Een riem dragen volgens de etiquette

Door Anya - 10 oktober 2023 - Advies , How to
De regels van riemen

Laten we vooropstellen dat je zelf de baas bent over je eigen stijl en natuurlijk kunt dragen wat je leuk vindt, op een manier die jij fijn of mooi vindt. TopShoe is dol op persoonlijke stijl en hoopt je te inspireren om je eigen stijl te vinden!
Maar er zijn ook nog zo iets als etiquette. Voor wie het leuk vindt en benieuwd is naar de 'regels van riemen' delen we hieronder een aantal tips voor het dragen van riemen. Doe er je voordeel mee (of leg het naast je neer)!

 
Match een riem met je schoenen

De etiquette in riemenland houden van eenheid. Om die reden wordt er van heren verwacht dat een riem matcht met de schoenen. Dat kan betekenen dat de kleur, materiaal of print een duidelijke combinatie is met de schoenen. Een heel aantal merken maakt het ons makkelijk en bieden schoenen met bijpassende riemen aan. Zo hoef je zelf niet op zoek en kun je erop vertrouwen dat jouw combi een goede match is.
Voor dames zijn er geen duidelijke regels vastgelegd als het gaat om het dragen van riemen. Dat komt waarschijnlijk voort uit het feit dat dames vroeger geen broeken droegen. Voor iedereen geldt: Wil je eenheid in je outfit? Zorg dan voor matchende accessoires bij je schoenen. En wil je gewoon lekker los gaan met kleur of prints? Vooral doen! 

 
Linksom of rechtsom?

Moet je een riem linksom of rechtsom dragen? Waarschijnlijk heb je gevoelsmatig een eigen voorkeur, maar de etiquette schrijven voor dat heren de riem tegen de klok in door hun broeklussen moet halen (zodat de gesp links zit) en de dames precies andersom.

 
Kies de juiste maat

Net als bij schoenen zijn ook riemen in verschillende maten verkrijgbaar. De zogenoemde bandmaat betreft de afstand tussen de gesp en het middelste gaatje. Om de juiste maat te weten, trek je een broek aan en meet je je taille op ter hoogte van je broek band. Het aantal centimeters is je bandmaat. Riemen zijn verkrijgbaar in maten met steeds 5 centimeter verschil. Wanneer je tussen twee maten in zit, kies je voor de grootste maat.
Let daarnaast ook op de breedte van de riem. Wanneer je een riem voor bij een specifieke broek uitzoekt, houdt dan rekening met de grootte van de broeklussen. Op TopShoe worden altijd de bandbreede en de breedte van de riem vermeld. In sommige gevallen heeft een riem slechts één maat (One size). In dat geval kun je een riem zelf de juiste maat maken. Lees daarover meer op onze blog over het inkorten van riemen.

 
Het middelste gaatje

Hoewel een riem een praktisch hulpmiddel lijkt, wordt het veelal gedragen als stijlvol accessoire. Oftewel; een riem is niet zozeer bedoeld om je broek op te houden, maar bedoeld als een stijlvolle aanvulling op je outfit, net zoals een sieraad. Volgens de etiquette moet je het pinnetje in het middelste gaatje dragen. Op die manier zit de riem het netst; je houdt een stukje over, maar niet lang genoeg zodat het 'flapt'. Wanneer je een riem op het middelste gaatje kunt dragen, heb je dus de juiste maat te pakken. Zo niet, dan kun je uitwijken naar een maat (5 centimeter) groter of kleiner.

 
Riem of bretels?

Naast riemen zijn ook bretels een mogelijkheid om te dragen als stijlvol accessoire. Ook voor bretels geldt dat ze ogenschijnlijk praktisch gekozen zijn om je broek op te houden, maar in feite een fashionable keuze zijn om je outfit af te stylen. Volgens de etiquette is het not done om een riem en bretels tegelijk te dragen. Wil je stijlvol voor de dag verschijnen, kies dan óf een riem, óf bretels. En draag je een driedelig pak? Draag dan helemaal geen riem. Volgens de etiquette dus...We zeiden het al eerder: om een riem goed passend te krijgen, kun je een riem zelf op maat maken. In onze blog "how to" laten we je zien hoe! 

Lees meer

Bij TopShoe vind je vanaf nu een ruime collectie riemen van topmerken waarmee je altijd netjes en gekleed voor de dag komt. Bekijk ze snel!

Shop riemen

Ben jij op zoek naar matchende schoenen en riem? We hebben het je makkelijk gemaakt! Bekijk ons assortiment combinatie artikelen!

Shop combi's