How to: Schoenen met wijdtematen kopen

Door Anya - 04 augustus 2023 - Advies , How to

Leef je op grote voet? Of vind je het juist een uitdaging om schoenen te vinden met een goede pasvorm? Geen voet is hetzelfde. Zelfs je eigen linker- en rechtervoet kunnen verschillen in lengte. En dan heb je ook nog te maken met de breedte van je voet. Veel merken passen hun collectie daarop aan, zodat je altijd schoenen kunt vinden met een pasvorm die goed bij jouw voeten passen. Maar welke wijdtemaat heb je nodig? Wij leggen het je uit.

Even een lesje vooraf. Want wat als je eenmaal geconstateerd hebt dat je een brede voet hebt dan gemiddeld. Of dat jouw zoon of dochter op smalle voet leeft en de gemiddelde wijdtemaat te wijd is? Welke wijdtemaat heb je nodig? En hoe kun je dit herkennen? Gelukkig zijn hier standaard maten voor, die we best makkelijk kunnen onthouden. Verschil tussen breedtematen en wijdtematen

Bij schoenen wordt er vaak gesproken over wijdtematen en breedtematen. Hier worden twee verschillende dingen mee bedoeld.

Breedtemaat
De breedtemaat van een schoen is afhankelijk van de zoolbasis. Zo zal een sneaker breder zijn dan een fijne veterschoen, enkellaarsje of een schoen die spitser toeloopt. Hoe breder het onderwerk dus, hoe breder de schoen.

Wijdtemaat
Een wijdtemaat is simpel gezegd de hoeveelheid leer of stof er gebruikt is in combinatie met de hoogte (sluiting van de schoen). Ook is de wijdtemaat afhankelijk van hoeveel leer of stof er gebruikt is van de tenen tot aan de wreef.Wijdtematen E tot en met M

Wijdtematen lopen van zeer smal tot zeer breed in wijdtemaat E tot en met wijdtemaat M.

Groter dan wijdtemaat G: 

Alle schoenen die een wijdtemaat letter hebben die vóór de G komt in het alfabet, zijn smaller dan gemiddeld. Hoe dichter de letter naar het begin van het alfabet komt, hoe smaller de schoen. Wijdtemaat E is bijvoorbeeld dus dan wijdtemaat F.

Wijdtemaat G: 
Wijdtemaat G is een gemiddelde schoenwijdte. Schoenenmerken die geen wijdtematen hanteren, maken hun schoenen vaak in een G leest. Staat er dus geen breedtemaat vermeld bij de schoen, dan heeft de schoen een wijdtemaat G.

Kleiner dan wijdtemaat G: 
Alle schoenen die een wijdtemaat letter hebben die ná de G komt in het alfabet, zijn breder dan gemiddeld. Hoe dichter de letter naar het eind van het alfabet komt, hoe breder de schoen. Wijdtemaat K is dus breder dan wijdtemaat H. Wijdtemaat K+ is een wijdtemaat die misschien wat onduidelijker is, maar alsnog kun je het alfabet aanhouden, K+ zit dus logischerwijs tussen wijdte K en wijdte L in. Hoe meet je jouw wijdtemaat?

Nu je bovenstaande gelezen hebt, is het je natuurlijk duidelijk geworden dat het bij het bepalen van je wijdtemaat niet gaat over de breedte van je voet(zool), maar om de omtrek van je voet. Je kunt jouw wijdtemaat dus bepalen door de omvang van de bal van je voet te meten. Je meet daarbij het breedste deel van je voorvoet (onder de tenen). De juist manier is om de voetomtrek zittend op te meten, zonder dat je gewicht uitoefent op je voet.
Heb je dit gedaan? Dan kun je onderstaand de bijbehorende wijdtemaat bij het aantal centimeters van de omtrek van jouw voet vinden. Maattabel wijdtematen voor damesschoenen
Maattabel wijdtematen voor herenschoenen

Schoenen in verschillende wijdtematen

Nu je met bovenstaande informatie weet wat jouw wijdtemaat is, kun je gaan shoppen!. Op onze webshop kun je eenvoudig filteren op wijdtematen (E tot en met M) of op wijdtemaatgroep (zeer smal tot en met zeer breed). Bovendien kun je schoenen met een breedtemaat gemakkelijk herkennen aan het roze logo.

Durea schoenen zijn verkrijgbaar in zeer smal en ook Clarks maakt smalle damesschoenen. Gabor damesschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende wijdtematen. De merken Footnotes, JJ Footwear, Xsensible, Durea, Solidus en Waldläufer zijn gespecialiseerd in brede damesschoenen. Brede herenschoenen kun je bij Floris van Bommel en Van Bommel vinden, maar ook bij Waldläufer en Rieker.

Shop wijdtematen
 

Kinderschoenen met wijdtematen

Ook kinderschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende wijdtematen voor een optimale pasvorm voor elk type kindervoet. Lees meer over de juiste schoenmaat en wijdtematen bij kinderschoenen in onze blog over kinderschoenen.

Lees meer
 

Aandacht voor je voeten

Wil je meer weten over pasvormen, schoenmaten of hoe TopShoe aandacht heeft voor jouw voeten? Bekijk dan ons Comfortpagina met meer informatie over voeten, voetklachten, en het verzorgen van je voeten.

Lees meer