How to: vachtlaarzen onderhouden

Door Anya - 29 januari 2024 - Advies , How to
De trend van deze winter: vachtlaarzen

De trend van deze winter die al meerdere malen zijn comeback heeft gemaakt zijn de vachtlaarzen. Niet zo gek natuurlijk als je bedenkt dat ze je voeten heerlijk warm houden tijdens de koudste maanden van het jaar. Vachtlaarzen zijn gemaakt van schapenvacht; een oersterk materiaal maar tegelijkertijd ook een delicaat natuurproduct.
Met de juiste verzorging en reiniging houd je je vachtlaarzen in maximale conditie en heb je er lang plezier van. Benieuwd hoe? Lees ons stappenplan!

 

Stap 1: Beschermen

De vachtlaarzen moeten schoon en droog zijn. Gebruik vervolgens een kleurloze, beschermende spray, die vuilwerend en waterafstotend werkt. Aanbrengen kan het best buiten of anders in een goed geventileerde ruimte gebeuren. Houd de spuitmond ca. 30 centimeter van de schoenen vandaan en spuit de spray er met een heen- en weergaande beweging gelijkmatig op, inclusief de naden. Het oppervlak niet verzadigen. Voor het beste resultaat laat je de schoenen drogen in een droge, koele ruimte. Herhaal deze behandeling regelmatig.

Om je vachtlaarzen te beschermen tegen vocht en vuil kun je de Collonil Carbon Pro gebruiken.

Shop nu
 

Stap 2: Onderhoud van natte vachtlaarzen

Droog natte vachtlaarzen door er kranten in te stoppen en ze in een ruimte te bewaren met een normale kamertemperatuur (+/- 18 graden Celcius). Als je ze in de buurt van een warmtebron zet (zoals een verwarming of kachel), is de kans groot op kringen in het materiaal. Doe dit dus niet! Op kamertemperatuur zullen ze langzaam maar gelijkmatig helemaal opdrogen. Wil je zeker weten dat je geen last krijgt van nare geurtjes? Gebruik dan een geur neutraliserende spray voor de binnenkant.

 

Stap 3: Onderhoud van vuile vachtlaarzen

Vuile vachtlaarzen (denk aan modder, zand of bladeren) moeten eerst goed droog zijn voordat je ze gaat schoonmaken. Laat ze dus eerst weer drogen in een ruimte op kamertemperatuur (zie Stap 2). Pas als de vachtlaarzen goed droog zijn, kun je ze voorzichtig reinigen met een met een zachte borstel of een droge doek. Veeg zonder druk het zand, modder of bladeren van de vachtlaarzen af. Besef je goed dat het materiaal kwetsbaar is, en snel kan beschadigen. Vet- en olievlekken zijn vanwege het natuurlijke materiaal helaas niet (goed) te reinigen.

 

Stap 4: Wat je verder nog moet weten

De makkelijkste manier om je vachtlaarzen schoon te maken lijkt de wasmachine. Wij raden dit echter niet aan. Mocht je het toch willen proberen, kies dan in ieder geval voor een wolwasprogramma en laat ze achteraf drogen zoals beschreven in Stap 2 ( en dus niet bij de verwarming.)
Verder is het belangrijk is om de instructies van de fabrikant van jouw vachtlaarzen op te volgen, indien die beschikbaar zijn. 
Bovenstaand stappenplan is ook geschikt voor sloffen en homeshoes die gemaakt zijn van schapenvacht.