We kennen dit probleem allemaal wel; pijnlijke blaren door het inlopen van nieuwe schoenen. Soms zijn de blaren zo pijnlijk dat jouw nieuwe paar schoenen vaak weer terug belanden in de schoenendoos. Maar wist je dat er verschillende redenen kunnen zijn dat je blaren krijgt van schoenen? Dit ligt namelijk niet altijd aan de schoen zelf.
Laten we eerst eens uitzoeken hoe zo'n blaar nou ontstaat. Het antwoord is eigenlijk vrij simpel: door wrijving. De bovenste huidlaag van je voet schuift met de beweging van de schoen mee, terwijl de onderste huidlaag (die verbonden is met het onderhuids vet) vrijwel stilstaat. Wanneer deze wrijving heftiger is dan de huid gewend is, vormt zich tussen de twee huidlagen een kussen van vocht. Dat noemen we een blaar.
Wij hebben hieronder een aantal handige tips op een rijtje gezet om blaren te voorkomen.
- Koop de juiste maat schoenen
Wellicht een inkoppertje maar toch kopen we soms te grote, te kleine, te strakke of te brede schoenen. Dit is dan ook het grootste probleem waardoor jij blaren kan oplopen want hier ontstaat de meeste wrijving tijdens het lopen. Wist je overigens dat het beter is om nieuwe schoenen aan te schaffen als jouw voeten warm en iets opgezet zijn? Neem dus de tijd voor het passen van nieuwe schoenen.
- Loop je nieuwe schoenen in
Nieuwe schoenen gaan comfortabeler zitten als je ze hebt ingelopen. Heb je een wandeltocht of een shopping triop de planning staan, zorg er dan voor dat je de schoenen al eens vaker gedragen hebt voordat je hiermee lange afstanden gaat maken.
- Draag geen natte sokken
Vochtige voeten vergroot de kans op blaarvorming. Heb je gauw last van zweetvoeten en ga je een flink stuk wandelen, zorg er dan voor dat je een extra paar sokken meeneemt, het liefst speciale wandelsokken. Deze zijn gemaakt van een materiaal dat vocht afvoert, waardoor je voeten droog blijven. Vaak hebben deze speciale wandelsokken geen naden zodat er geen drukplekken ontstaan op de voet. Je kunt eventueel ook wat talkpoeder in je schoenen, over je voeten en sokken strooien. Talkpoeder neemt vocht op.
- Verzorg je voeten
Heb je gauw last van voetproblemen, laat je voeten dan verzorgen door een pedicure of podoloog. Heb je bijvoorbeeld veel last van eeltvorming, dan is het mogelijk dat je anders gaat lopen om de pijn te verlichten. Dit kan ook weer blaarvorming veroorzaken. Ook is het verstandig om je voeten dagelijks te verzorgen met een crème of zalf zodat de huid van je voeten dikker en steviger wordt. Een middel dat hier goed tegen werkt is 'Kamferspiritus'. Vaseline en uierzalf zijn ook goede middeltjes om je voeten mee te behandelen. Bij warm weer is dit overigens af te raden, vette zalfjes kunnen namelijk ook zweetvoeten veroorzaken.
Tips om van blaren af te komen
Heb je blaren en wil je er graag vanaf? Volg dan de volgende stappen:
- Maak de huid schoon, bijvoorbeeld met jodium of alcohol.
- Prik met een ontsmette naald (in een vlam houden en laten afkoelen) twee gaatjes tegenover elkaar in de blaar in de lengterichting van de voet. Zo loopt het vocht er langzaam uit als je loopt.
- Druk de blaar leeg en laat het velletje zitten, want de huid is de beste pleister.
- Plak een pleister over de blaar.
Wil je liever niet de blaar doorprikken? Kies dan voor de veilige manier en koop een paar goede blarenpleisters. Zorg er verder voor dat je comfortabele schoenen draagt zodat je voeten kunnen ademen. Katoenen sokken helpen ook het vocht van een blaar te absorberen.