Met deze tips voorkom jij blaren!

Door Anya - 29 juli 2023 - Advies
We kennen dit probleem allemaal wel; pijnlijke blaren door het inlopen van nieuwe schoenen. Soms zijn de blaren zo pijnlijk dat jouw nieuwe paar schoenen vaak weer terug belanden in de schoenendoos. Maar wist je dat er verschillende redenen kunnen zijn dat je blaren krijgt van schoenen? Dit ligt namelijk niet altijd aan de schoen zelf.Laten we eerst eens uitzoeken hoe zo'n blaar nou ontstaat. Het antwoord is eigenlijk vrij simpel: door wrijving. De bovenste huidlaag van je voet schuift met de beweging van de schoen mee, terwijl de onderste huidlaag (die verbonden is met het onderhuids vet) vrijwel stilstaat. Wanneer deze wrijving heftiger is dan de huid gewend is, vormt zich tussen de twee huidlagen een kussen van vocht. Dat noemen we een blaar. 

Wij hebben hieronder een aantal handige tips op een rijtje gezet om blaren te voorkomen. 

Tip 1: Koop de juiste maat schoenen

Wellicht een inkoppertje maar toch kopen we soms te grote, te kleine, te strakke of te brede schoenen. Dit is dan ook het grootste probleem waardoor jij blaren kan oplopen want hier ontstaat de meeste wrijving tijdens het lopen. Neem dus de tijd voor het passen van nieuwe schoenen en laat je adviseren door een gediplomeerde schoenspecialist over de juiste schoenmaat en wijdtemaat.

 

Tip 2: Loop je nieuwe schoenen in

Nieuwe schoenen gaan comfortabeler zitten als je ze hebt ingelopen. Heb je een wandeltocht of een citytrip de planning staan, zorg er dan voor dat je de schoenen al eens vaker gedragen hebt voordat je hiermee lange afstanden gaat maken. Draag je nieuwe schoenen bijvoorbeeld in huis, of bouw het op met een paar uur per dag.

 

Tip 3: Draag passende sokken

Niet alleen je schoenen moeten de juiste maat hebben om klachten te voorkomen, ook je sokken spelen hierbij een belangrijke rol.Sokken die knellen of juist te ruim zitten kunnen ook voor wrijving zorgen, dat weer tot blaren kan leiden. Kies dus voor fijnzittende sokken, met geen of weinig naden en van een zachte kwaliteit om jouw voeten optimaal te beschermen.

  
Tip 4: Draag droge sokken

Vochtige voeten vergroot de kans op blaarvorming. Heb je gauw last van zweetvoeten en ga je een flink stuk wandelen, zorg er dan voor dat je een extra paar sokken meeneemt, het liefst speciale wandelsokken. Deze zijn gemaakt van een materiaal dat vocht afvoert, waardoor je voeten droog blijven. Vaak hebben deze speciale wandelsokken geen naden zodat er geen drukplekken ontstaan op de voet. Je kunt eventueel ook wat talkpoeder in je schoenen, over je voeten en sokken strooien. Talkpoeder neemt vocht op.

 

Tip 5: Verzorg je voeten

Heb je gauw last van voetproblemen, laat je voeten dan regelmatig verzorgen door een pedicure of podoloog. Heb je bijvoorbeeld veel last van eeltvorming, dan is het mogelijk dat je anders gaat lopen om de pijn te verlichten. Dit kan ook weer blaren veroorzaken. Ook is het verstandig om je voeten dagelijks te verzorgen met een crème of zalf zodat de huid van je voeten dikker en steviger wordt. Een middel dat hier goed tegen werkt is 'Kamferspiritus'. Vaseline en uierzalf zijn ook goede middeltjes om je voeten mee te behandelen. Bij warm weer is dit overigens af te raden; vette zalfjes kunnen namelijk ook zweetvoeten veroorzaken.

 

Tip 6: Blaren behandelen

Heb je pnverhoop toch blaren gekregen en wil je er op een verantwoorde manier vanaf? Volg dan de volgende stappen:

- Maak eerst de huid schoon, bijvoorbeeld met jodium of alcohol.
- Prik met een steriele naald twee gaatjes tegenover elkaar in de blaar in de lengterichting van de voet. Zo loopt het vocht er langzaam uit als je loopt.
- Druk de blaar leeg en laat het velletje zitten, zo kan de huid sneller herstellen en wordt het wondje op natuurlijke wijze beschermd.
- Plak een pleister over de blaar.


Liever geen blaren doorprikken? Kies dan voor de veilige manier en koop een paar goede blarenpleisters. Zorg er verder voor dat je comfortabele schoenen draagt zodat je voeten kunnen ademen. Katoenen sokken helpen ook het vocht van een blaar te absorberen.